5. svibnja 2022. | 961 prikaza.

Austrijske vlasti uklonile hrvatski grb sa spomenika bleiburškim žrtvama kod Bleiburga


Spomenik bleiburškim žrtvama kod Bleiburga, na Lojbaškom polju, na zemljištu koje je u vlasništvu Počasnog bleiburškog voda, više nema hrvatski grb na sebi, a ni tekst na hrvatskom jeziku. Rezultat je to odluke austrijskih vlasti, odnosno lokalne vlasti tamošnjeg Völkermarkta. Naime, austrijske vlasti tražile su od Počasnog bleiburškog voda da ukloni sa spomenika hrvatski tekst koji je glasio “U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci svibanj 1945“ te hrvatski grb uz njega, jer su austrijske vlasti tekst protumačile kao veličanje poraženih snaga u Drugome svjetskom ratu. Počasni bleiburški vod skinuo je sporan tekst, ali ne i hrvatski grb. Kako to oni nisu učinili, austrijske vlasti organizirale su ovih dana njegovo skidanje i zapljenu.

Treba napomenuti da je taj spomenik podignut 1987. godine u organizaciji Počasnog bleiburškog voda. Izvorno je na njemu stajao ovaj tekst na hrvatskome – „U spomen na hrvatske žrtve bleiburške tragedije“. Takav je tekst i na njemačkom jeziku. No prije nekoliko godina na spomeniku je promijenjen tekst u organizaciji tadašnjeg predsjednika Počasnog bleiburškog voda Pere Miloša i postavljen je sporan tekst koji je sad uklonjen zajedno s grbom. Tada je postavljen i novi njemački tekst, ali on je drugačije konotacije od novog hrvatskog (U sjećanje na pale Hrvate svibanj 1945), pa kao takav austrijskim vlastima očito nije sporan. Počasni bleiburški vod najavio je da će na spomenik staviti novi natpis koji ne bi trebao biti sporan austrijskim vlastima.

Austrijske vlasti također su odlučile da više neće dozvoliti komemoriranje bleiburškim žrtvama na Lojbaškom polju kod spomenika, kao što je to bilo ranijih godina. Točnije, bit će dopušteno samo služenje svete mise i sjećanje na mrtve. Stoga će se misno slavlje slaviti 13. svibnja u župnoj crkvi u Bleiburgu.

Tekst i foto: Zvonimir Despot

Sadašnji izgled spomenika nakon skidanja hrvatskog teksta i grba

Spomenik sa spornim tekstom i grbom

Prva verzija spomenika iz 1987. godine

Komentari su zatvoreni.