8. prosinca 2023. | 681 prikaza.

ČINJENICE I MANIPULACIJE – Stjepan Mesić tvrdi da mu je žao što je prekasno otišao iz HDZ-a, jer da nije očekivao da će filoustaški element povesti glavnu riječ u stranci, a on je bio jedan od glavnih filoustaških huškača u HDZ-u


Političari vole uljepšavati svoje životopise, posebice nakon odlaska s vlasti. Vole da ih se zapamti u dobrom svjetlu. Vole da ih povijest pamti kao pozitivce. Vole povijest prilagođavati svojim potrebama. Tako imamo i puno njihovih knjiga, ili knjiga o njima, u kojima ima svega i svačega, a sve se svodi na to da sam ja bio dobar, a da su oni neki drugi bili loši, pa se i knjige i njihovi javni istupi pretvore najčešće u političke i osobne obračune. Tako čitamo lijepe uspomene na Budimira Lončara, Miku Špiljka, Milku Planinc… Sve sami dobri ljudi, mecene, velikani…Franjo Tuđman kraj njih ispada kao neki monstrum.

Jedan od tih političara koji godinama uljepšava svoj životopis jest svakako bivši predsjednik Stjepan Mesić. Godinama se piše i upozorava na njegove manipulacije činjenicama, na izmišljotine, godinama svjedočimo njegovim okretanjima kaputa, po potrebi, godinama svjedočimo njegovim obračunima s Tuđmanom, čovjekom koji se mrtav ne može braniti od bujica Mesićevih optužbi i neistina.

Mesić je neko vrijeme šutio, da bi se u posljednje vrijeme ponovno oglasio u povodu izlaska njegovih memoara i ponovno iznosi tvrdnju kako mu je žao što je prekasno otišao iz HDZ-a, jer da nije očekivao da će filoustaški element povesti glavnu riječ u stranci! Nevjerojatno je da to kaže čovjek koji je tada bio jedan od glavnih filoustaških huškača u HDZ-u. I opet se ponavlja ista stvar, postavlja isto pitanje, koja je istina koju Mesić govori, današnja ili tadašnja, kad laže, a kad govori istinu. To se kod Mesića nikad ne zna.

Ako mu je toliko smetao taj filoustaški element u stranci, zašto na skupovima s Hrvatima u dijaspori nije nastupao s pozdravom “Smrt fašizmu – sloboda narodu”!? Tako bi do danas ostao vjerodostojan antifascist i borac protiv filoustaških elemenata. Ali Mesić nije tada pozdravljao antifašističkim pozdravom. Bilo mu je jako neugodno kad je u javnosti objavljena snimka njegovog govora u Australiji s početka devedesetih, i kad pred australskim Hrvatima gromoglasno govori da su Hrvati u Drugome svjetskom ratu imali dvije pobjede – jednu 1941. i drugu 1945. godine! Mesić je tada rekao: “Mi nemamo razloga nikome se ispričavati. Traže od Hrvata da kleknu pred Jasenovac. Mi nemamo pred kim šta klečati. Mi smo pobijedili 10. travnja, kada su sile osovine priznale hrvatsku državu. Pobijedili smo jer smo se našli poslije rata opet s pobjednicima za pobjedničkim stolom.”

I dobio je ogromne ovacije, i bio je jako ponosan i zadovoljan! Mesić se poslije u svome stilu opravdavao da je tada takva bila politika stranke, da ju je on slijedio i izvršavao, a i da je publika to voljela čuti. No na snimci se može vidjeti da Mesić o te dvije pobjede govori jako samouvjereno i veselo!

Međutim, nije to jedina snimka koja Mesića denuncira i danas. Tako se prije više godina na YouTubeu pojavila snimka na kojoj se može čuti kako bivši predsjednik relativizira ustaške zločine u ustaškom logoru Jasenovac. Snimka je nastala početkom 1992. godine nakon potpisivanja Sarajevskog primirja, na druženju sa hrvatskim zapovjednicima u Novskoj. Tako Mesić, između ostalog, kaže da je Tito znao da je Jasenovac falsifikat “jer je trebalo prikazati što veće žrtve” te da ga zato nikad nije posjetio, kao i da je bila riječ o “radnim pogonima” te da tamo nije bilo plinskih komora.

– Ti pogoni su radili. Ljudi su ubijani, ali prije dolaska u Jasenovac. Kad je došao u Jasenovac, već je bio praktično spašen, jer je kao radnik bio potreban – kaže Mesić posebno naglasivši da bi čovjek bio spašen kada bi došao u Jasenovac.

– Ta ubojstva jednostavno nisu istinita. Prošlo je po 15, mjesec dana, a da nitko nije umro niti je ubijen. Ali umirali su ljudi, jasno da su umirali. Djeca iscrpljena, s materama su došla pa su i umirala – objašnjavao je Mesić te dodao kako bi bilo glupo reći “da nije bilo smrti”.

Stjepan Mesić snimljen za vrijeme govora u Australiji 30. svibnja 1992. (YouTube)

– Puno je 25 tisuća, ali nisu to samo Srbi – kazao je Mesić i dodao kako je “institucija logora” u to vrijeme bilo u cijeloj Europi.

– Institucija je to koja je izolirala ljude koji su mogli aktualnom režimu smetati. I zato su izolirani – kaže Mesić na snimci te dodaje da je bilo “i smrti”.

– Nemojte se zavaravati, Jasenovac je radio poslije rata još dvije godine – kaže također Mesić. Dodao je da će tražiti da se iskopaju “nove rake” u kojima su navodno domobrani.

Još jednu po Mesića kompromitirajuću snimku izvukao je svojedobno odvjetnik Luka Mišetić. Mesić je napustio HDZ 1994. godine i s Josipom Manolićem osnovao Hrvatske nezavisne demokrate. Kao veliki borac protiv filoustaških elemenata sudjelovao je godinu dana kasnije na 2. saboru HSP-a Dobroslava Parage, radikalno desničarske stranke. I ne samo da je sudjelovao, nego je i govorio, i izazivao ovacije, dok je iza njega stajao grb HOS-a na kojemu piše “Za dom spremni”. Kako taj ustaški pozdrav koji su prigrlili Paragini hosovci tada nije smetao Mesiću? Tada to nije bio filoustaški element?

Mesić ponovlja i svoju tezu o dogovoru o podjeli BiH između Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu 1991. godine. Iako takav dogovor ne postoji, Mesić i ekipa i dalje na njemu jašu. Mišetić je i u tu svrhu izvukao snimku Mesićeva nastupa godinu dana kasnije, u ožujku 1992., na kojoj je Mesić izričito porekao bilo kakav dogovor između Tuđmana i Miloševića o podjeli Bosne! Doista, kako veli Mišetić, nikad ne možete znati govori li Mesić istinu. Trebat će to sve staviti u knjigu, pa da povijest zapamti sve to, ali ne kako bi to Mesić htio i volio.

Zvonimir Despot

Komentari su zatvoreni.