9. siječnja 2023. | 1576 prikaza.

EKSKLUZIVNO Prije 41 godinu pokopan je kardinal Franjo Šeper, a mi donosimo nikad objavljene fotografije Borivoja Lipovca s pokopa u zagrebačkoj katedrali


Dana 5. siječnja navršila se 41 godina otkako je tog dana 1982. godine u zagrebačkoj katedrali pokopan kardinal Franjo Šeper, nekadašnji zagrebački nadbiskup, nasljednik kardinala Alojzija Stepinca, i gotovo do smrti pročelnik Kongregacije za nauk vjere u Vatikanu. To se mjesto u hijerarhiji Katoličke Crkve, po važnosti, stavlja odmah neformalno na treće mjesto, odmah iza pape i državnog tajnika Svete Stolice. Šeper je tako bio u povijesti najviše pozicionirani Hrvat u hijerarhiji Katoličke Crkve.

Šeper je umro u 77. godini života, u ranim jutarnjim satima 30. prosinca 1981. u rimskoj bolnici Gemelli u kojoj se inače liječe i pape. Sprovodne obrede je pred njegovim mrtvim tijelom u bazilici Svetog Petra 2. siječnja 1982. predvodio papa Ivan Pavao II., zajedno s 21 kardinalom i više (nad)biskupa i svećenika. Šeper je pokopan 5. siječnja u kripti zagrebačke katedrale. Misu zadušnicu i sprovodne obrede je u Zagrebu predvodio kardinal Paolo Bertoli kao osobni papin izaslanik. Kardinal Bertoli je u to vrijeme bio kardinal kamerlengo ili komornik svetog Kardinalskog zbora, odnosno kardinal koji u Katoličkoj Crkvi vrši službu rizničara Kardinalskog zbora. Njegov je zadatak voditi sve prihode i rashode Zbora, kao i brinuti se o njegovu vlasništvu. On također predvodi misu zadušnicu za pokojnog kardinala, te je zadužen za vođenje konzistorijalnih zapisnika. U vrijeme ispražnjene papinske stolice, do završetka konklave i izbora novog pape, on upravlja Apostolskom stolicom.

Uz Bertolija su bili još i kardinal Joseph Ratzinger (Šeperov nasljednik u Kongregaciji za nauk vjere), francuski kardinal Roger Etchegaray i mađarski kardinal László Lékai. U koncelebraciji je s njima bilo još 320 (nad)biskupa i svećenika, a okupilo se oko 15 000 vjernika u katedrali i ispred nje. Sprovodu su nazočili i predstavnici Srpske pravoslavne Crkve, Makedonske pravoslavne Crkve i Islamske vjerske zajednice.

Šeperov ispraćaj iz Rima i posebice pokop u zagrebačkoj katedrali fotografirao je zagrebački liječnik Borivoj Lipovac. Njegove fotografije dosad nisu nigdje bile objavljene, a važan su svjedok vremena. Zahvaljujući njegovom sinu Marijanu Lipovcu, ovdje ih prvi put objavljujemo.

Zvonimir Despot

Knjiga žalosti u zagrebačkoj katedrali.
Šeperov lijes dovezen je u Zagreb iz Rima.
Šeperov lijes s vijencima u automobilu pred zagrebačkom katedralom.
Šeperov lijes u Zagrtebu su dočekali (u prvom redu) kardinal Paolo Bertoli, zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić i pomoćni zagrebački biskup Đuro Kokša.
Šeperov lijes unose u zagrebačku katedralu.
Još jedna fotografija Bertolija, Kuharića i Kokše u prvom planu.
Šeper na odru u zagrebačkoj katedrali.
Šeper na odru u zagrebačkoj katedrali.
Vjernici Šeperu odaju počast.
Hrvatski iseljenici (svećenici i radnici) poslali su na Šeperov odar vijenac u obliku hrvatskog grba  natpisom na trobojnici „Dragom svome kardinalu – Hrvati izvan domovine“.
Vjernici Šeperu odaju počast.
Kardinal Bertoli.
Početak misnog slavlja.
Početak misnog slavlja.
Predstavnici pravoslavnih Crkava.
Predstavnici Islamske vjerske zajednice.
Kardinal Bertoli započinje misno slavlje, uz njega je kardinal Ratzinger.
Nadbiskup Kuharić se obraća na početku misnog slavlja kao domaćin i Šeperov nasljednik na stolici zagrebačkog nadbiskupa.
Nazočnima se obratio i ljubljanski nadbiskup Alojzij Šuštar.
Šeper na odru.
Tijekom misnog slavlja.
Ševko Omerbašić iz Islamske vjerske zajednice i mitropolit zagrebački Jovan.
Kardinal Bertoli blagoslivlja Šeperov lijes.
Molitva prije ukopa
Priprema za ukop.
Vijenac iz hrvatskog iseljeništva.
Šeperov lijes prenose do ulaska u kriptu.
Šeperov lijes prenose do ulaska u kriptu.
Otvoren ulaz u kriptu.
Spuštanje lijesa na otvor kripte.
Lijes na otvoru kripte.
Spuštanje lijesa u kriptu.
Spuštanje lijesa u kriptu.
Nazočni prate spuštanje lijesa u kriptu.
Kardinal Ratzinger prati spuštanje lijesa u kriptu.
Nadbiskup Kuharić prati spuštanje lijesa u kriptu.
Nazočni prate spuštanje lijesa u kriptu.
Kripta se zatvara nakon što je lijes u nju spušten.
Grob s vijencima, koji je ujedno i Stepinčev grob, zato je Stepinčeva bista na vrhu.

FOTO Borivoj Lipovac

Komentari su zatvoreni.