9. lipnja 2022. | 709 prikaza.

Na Visu je predstavljena knjiga “Vis – posljednja nada”, a kod Visa gotovo očuvana na dnu mora leži američka “Leteća tvrđava“ čije fotografije premijerno objavljujemo!


U Visu i u Komiži protekli je vikend predstavljena knjiga „Vis – posljednja nada“ autora Danijela Frke. Oba su predstavljanja bila dosta posjećena i vidljivo je da postoji veliki interes za ovu temu i knjigu koja je izašla u nakladi Despot infinitusa.

Ratni aerodrom na Visu odigrao je svoju važnu i značajnu ulogu u kritičnim trenucima obrane ovog otoka od njemačkog napada. Brojke o aktivnostima vezanim za aerodrom same po sebi govore o njegovoj važnosti koju je imao ne samo za branitelje Visa, već i za savezničke i naše zrakoplovce koji su sa njegove poletno-sletne staze polijetali u napad na okupirane dijelove naše zemlje. Konačno, on je neosporno zaslužan za spašavanje velikog broja savezničkih zrakoplovaca, prvenstveno američkih i britanskih, kojima je on predstavljao posljednju slamku spasa od pada i strašne smrti u dubinama Jadrana. Koliko je točno viški aerodrom spasio života vjerojatno nikada neće biti poznato, jer su sačuvani podaci nepotpuni. Pa ipak, i iz sačuvanih dokumenata brojke o prisilnim slijetanjima dovoljno su impresivne, iako posve sigurno nisu potpune.

U knjizi su objavljene mnoge podvodne fotografije savezničkih zrakoplova koji su svoj ratni put završili u moru oko otoka Visa. Danijel Frka je upravo objavio nove podvodne fotografije. Riječ je o „Kraljici neba“, B-17G-60-DL #44-6630 Letećoj tvrđavi koja je i dalje veličanstvena na 71 metara dubini kod otoka Visa. Ovdje premijerno objavljujemo ove fotografije.

Zvonimir Despot

Vlasnik kamiona GMC Velimir Mratinić sakupio je veliku privatnu zbirku ratnih artefakata sa aerodroma na Visu

Foto: Danijel Frka

Komentari su zatvoreni.