8. kolovoza 2022. | 1029 prikaza.

Povijesne i kulturne znamenitosti na području grada Bale-Valle


U nakladi Despot infinitusa objavljena je knjiga zanimljivog naslova i sadržaja – “Hedonistički vodič kroz Istru (1) – Bale-Valle”. Riječ je o gastronomsko-turističkom vodiču, kako stoji u podnaslovu, čija je autorica poznata novinarka i PR stručnjakinja Nevenka Mikac. To je prva knjiga takve vrste uopće kod nas, a kako je u naslovu broj jedan, znači da će biti više ovakvih izdanja iz Istre. Prva knjiga odnosi se na Bale, mali istarski gradić, općinsko sjedište, gradić koji je prije 30-ak godina bio pust, siv, zapušten, a danas je sinonim za luksuz, hedonizam i vrhunski turizam. Bale nude puno toga, od izvrsnih jela do turističkih sadržaja, ali i za vidjeti niz kulturno-povijesnih spomenika i znamenitosti, malo poznate široj javnosti. Stoga ih i ovdje otkrivamo, a sve drugo čitajte u ovoj knjizi.

Zvonimir Despot

Bale-Valle

Kameniti gradić Bale koji i danas nudi istarsku tradiciju i arhitekturu kazuju arheološka istraživanja na tom prostoru postoji još u doba Rimskog carstva. Baljanska utvrda branila je trgovački put između Pule i unutrašnjosti Istre. Rimski kastrum u srednjem je vijeku postao gradić utvrđen bedemima, a prvi se put spominje kao Castrum Vallis, odnosno Valle 965. godine. Rimski Castrum Vallis danas je gradić čija se povijesna jezgra nalazi 145 metara nad morem opkoljena brdima. Talijanski naziv Bala  – Valle znači dolina, a Bale su dolina smještena između brežuljaka Monleme, Škvačota, Pižanovac te Veli Majan, Mali Majan; Paštrovičev vrh, Sv Nedelja, Brigonera, Mongrižeja i Sokol.  Na tim su brdima još u prethistoriji postojale gradine.

Općinom Bale, njezinim najjužnijim dijelom prolazi 45. Paralela, pa su Bale na idealnom mjestu – na pola puta između Ekvatora i Sjevernog pola.  Bale bilježe oko 2.400 sunčanih sati godišnje i privlače brojne turiste, iz godine u godinu sve ih je više. Došli su u Bale i uživali u netaknutoj prirodi, tišini, brojnim događanjima tijekom ljeta, sportskim manifestacijama, gastronomskim poslasticama, ugodnom smještaju u  apartmanima, kampovima, hotelu… Bale danas nisu samo grad, Općina Bale-Valle cjelina je s obradivim poljima, pašnjacima, šumama u kojoj se mogu vidjeti ostaci starih građevina, rimskih cesta, bunara, vila, uljnih preša i crkava…

Slikovite znamenitosti unutar i izvan grada

Bale – mali slikoviti gradić koji potječe još iz rimskog doba obiluje velikim brojem znamenitosti koje svakako treba razgledati. U dobro sačuvanoj gradskoj jezgri glavna je znamenitost palača Sorado-Bembo, koja je nedavno obnovljena i zasigurno je jedna od najljepših starih građevina u Balama. Ne treba podcijeniti ni ljepotu župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti, kao ni lapidarij u kripti župne crkve ili gradsku palaču. Iako novijeg datuma u gradiću Bale posebna je i sportska dvorana.

Općina Bale može se pohvaliti i velikim brojem povijesnih znamenitosti koji se nalaze izvan grada. Svakako valja izdvojiti arheološko područje San Polo-Colone-Paravia koje uz samu obalu nudi niz nalazišta od rimskih vila rustica do srednjevjekovnih i gotičkih crkava te rimskih uljanih preša i Kazamata. Pogled koji se pruža s austrougarskih utvrda sigurno ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. I zato prošetajte Balama dočekat će vas raširenih ruku i ponuditi jedinstvenu ljepotu.

Palača Soardo Bembo

Najveća građevina u Balama palača Soardo-Bembo zbog ljepote gotičko-renesansne fasade plijeni pozornost svih koji svrate u grad. Kaštel Soardo-Bembo, najmonumentalnija je građevina povijesne cjeline. Izgrađen je kao reprezentativna stambena palača početkom 16. stoljeća između dviju kula u sklopu gradskih bedema.  Isprva je pripadao obitelji Soardo, da bi 1618. godine, udajom Veronice Soardo za Alvisea Bemba, palača prešla u vlasništvo obitelji Bembo. Tijekom obnove u podrumima su pronađeni predmeti iz brončano dobnog naselja. Kaštel Soardo-Bembo uvršten je na listu 30 najznačajnijih spomenika Hrvatske, potpuno je obnovljen 2012. godine. U njegovu rekonstrukciju uloženo je gotovo dva milijuna eura, a sredstva je preko ministarstva vanjskih poslova, a putem Talijanske unije i Narodnog sveučilišta iz Trsta. Danas je u kaštelu sjedište baljanske Zajednice Talijana, na prvom su katu u vitrinama izloženi najljepši venecijanski kostimi koje Zajednica posjeduje. Kaštel Bembo može se razgledati.

Palača Soardo Bembo

Lapidarij kripta

U vrijeme gradnje današnje župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti, kameni ostaci starijih crkvi koje su postojale na tom prostoru pažljivo su pohranjivani u kriptu. U kripti je uređen lapidarij  u kojem se čuvaju kamena skulptura te ulomci dekorativne kamene plastike i liturgijskog namještaja iz razdoblja od antike do kasnoga srednjeg vijeka s lokaliteta u okolici Bala (Sv. Marija Velika, Sv. Marija Mala, San Polo). U kripti je pohranjen kameni sarkofag iz 1595. u kojem su bili pohranjeni ostaci Blaženog Julijana zaštitnika Bala nakon prenošenja u župnu crkvu, sve do 1755. kada su preneseni u novi relikvijar u crkvi. Iznad sarkofaga je ploča iz 1645. kojom je u samostanu Sv. Mihovila bilo obilježeno mjesto na kojem je pronađeno tijelo blaženika.

Lapidarij kripta

Starogradska jezgra

Starogradska jezgra Bala posebna je urbanistička cjelina izgrađena unutar utvrde, posebno je zaštićena kao i većina kuća zidanih u njoj. Zbijene kuće povezane su uličicama popločenima kamenom od kojih je većina i sazidana. Starogradska jezgra unutar koje je i poznati kaštel Soardo-Bembo i nekoliko značajnih sakralnih objekata poput župne crkve Pohođenja Blaženoj Djevici Mariji i kripte i danas nudi svojim posjetiteljima kao i žiteljima ovoga mjesta posebno ozračje.

Ljetovati ovdje pravi je luksuz, burom izbijeljene kamene kuće, ruze koje za ljetnih mjeseci pružaju sjenovito utočište, terase i baladuri te uličice s kamenim klupicama uvertire su u odmor iz snova.

Starogradska jezgra

Gradska palača

Na trgu popločenom kamenom izvan gradskih zidina u 14. je stoljeću sazidana prekrasna lođa ispred gradske palače koja je u 19. stoljeću doživjela veće izmjene. Obnovljena je u neogotičkom stilu s elegantnim trijemom na ulazu. U trijem su uzidani razni grbovi, među kojima i grb Općine Bale – križ bijele boje na crvenom polju.

U gradskoj je palači i danas sjedište općinske administracije. Tu se čuva i Statut kojeg je Mletačka republika odobrila 1477. godine. Statuto del Comun de Valle Bale izričito naziva Castel de Valle, odnosno Comun de Valle. Inače, Mletačka je republika još 16. studenog 1332. godine Balama priznala položaj grada nazvavši ga terra Vallis ili commune de terre Vallis.

Gradska palača

Nalazište San Polo Paravia

U uvali Sv. Pavla (San Polo) uz istoimeni auto kamp nalaze se ostaci antičke vile rustice i srednjevjekovne crkve Sv. Pavla. Arheološka je to zona u kojoj se mogu pogledati ostaci antičkih građevina (zidova, prostorija, preša). Uz crkvu je i manja uzvisina koja je također, pretpostavlja se, ostatak povijesne arhitekture.

Nalazište San Polo Paravia

Utvrde – kasamate

Ove su utvrde – kazamate građene između 1898. i 1914. godine, danas su to jedne od najbolje sačuvanih primjera obrambene arhitekture 19. i 20. stoljeća. Prostiru se na oko 150 hektara obalnog područja, a povezane su mrežom neasfaltiranih putova. Utvrde Monformo, San Benedetto, Caluzzi, Paravia-istok , Paravia-zapad i Paravia vojarna jedinstveni su fortifikacijski kompleks čije su građevine odlično očuvane. Tijekom istraživanja pronađen je i dio inventara, stolarije, bravarije….

Utvrde – kasamate

Stancije

Iznimno je puno stancija na području Općine Bale koje plijene svojom ljepotom i uklopljenošću u tradicionalni pejzaž. Obnovljena je stancija Meneghetti, a  povijesno je značajna stancija Bembo, nekad u vlasništvu obitelji Bembo, iako nije obnovljena vrijedi je pogledati. Smještena je nadomad Bala.

Stancije

Paleontološki postav DINOSAURUS HISTRIAE

Multimedijalni centar „Ulika“ već je u prvoj godini svoga rada, zbog izuzetnog načina prezentacije svog postava dobio nagradu „Zlatna koza – Capra d’oro“ koju dodjeljuje Turistička zajednica Istarske županije. U vitrinama MMC “Ulika” u Muzeju dinosaura kosti su sauropoda ili popularnije dinosaura su koji su živjeli na Zemlji prije oko 200 milijuna godina. Pronađene su, odnosno izronjene s dna mora u Uvali Kolone 1992. godine, očišćene su i preparirane u Paleontološkom muzeju u Monfalconeu. Koliko je poznato, nalazište u Balama jedino je koje okamenjene ostatke dinosaura čuva pod morem. Upravo zato Bale su uvrštene u Svjetski popis paleontoloških nalazišta.

Paleontološki postav DINOSAURUS HISTRIAE

Ornitološka zbirka

Ukradite malo svog vremena, i u Multimedijalnom centru „Ulika“ u pogledajte i osluhnite razne ptice. Naime, postav ptica u MMC-u „Ulika“ razrađen je na nekoliko razina. U vitrinama su preparirane ptice koje je nekoliko desetljeća Pietro Sassaro skupljao u Balama, Rovinju, na Paludu i u široj okolici. Pažljivo ih je proučavao, znanstveno obrađivao i preparirao i upravo su te ptice danas posebno vrijedna zbirka pohranjena u vitrinama. Potrudili smo se svaku pticu posebno opisati, a potom smo joj dodali i njezin autentičan pjev. Zanimljivo je sve to pogledati i poslušati…

Ornitološka zbirka

Sportska dvorana “Bale”

Sportska dvorana “Bale”, projekt zagrebačkoga projektnog studija 3LHD, primjer je uklopljenosti suvremene arhitekture u tradicionalno okružje. Motiv suhozida reinterpretiran je u novoj tehnologiji prerađenih elemenata pročelja. Kao najveći objekt u mjestu uza crkvu, dvorana “Bale” je uza svoju osnovnu funkciju školske sportske dvorane postala mjestom javnih gradskih događanja, ali i mjestom u kojem se Baljani i njihovi gosti mogu opustiti u sauni i wellness centru. Među ostalim kulturno-povijesnim spomenicima, upravo je ova dvorana postala jednim od razloga zbog kojeg gosti posjećuju ovaj grad. Na prvom Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni 2008. godine dvorana “Bale” osvojila je prvu nagradu u kategoriji sportskih objekata. Konkurenti za ovu prestižnu nagradu bile su joj građevine poput arene Wembleyja u Londonu, olimpijskog bazena Watercubea i Teniskog centra u Pekingu.

Sportska dvorana “Bale”

Župna crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti

Trobrodna velika crkva izgrađena u tri faze: prva faza datira iz kasnog Srednjeg vijeka, to jest iz  8. stoljeća. U renesansi je proširena te je 1588. godine pretvorena u trobrodnu crkvu, ali je u potpunosti srušena 1871. godine, kada je započela gradnja nove crkve. Izgrađena od bijelog kamena, ova župna crkva pravi je rekorder jer je na istom mjestu već peta u nizu. U svojoj unutrašnjosti čuva dragocjenu baštinu: kameni sarkofag iz 8. stoljeća, drveno raspelo iz 13. stoljeća, reljefni poliptih iz 15. stoljeća, drveni kip Gospe od Mon Perina iz 15. stoljeća, vrijedne slike iz 17. i 18. stoljeća, crkveno i liturgijsko ruho te ostale svete predmete iz razdoblja od 15. do 19. stoljeća.  Mnogi vjeruju da kip Gospe od Mon Perina ima čudotvornu moć. Uz crkvu nalazi se i zvonik visok 36 metara, obnovljen 1856. godine.

Župna crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti

Crkva Svetog Duha
U staroj jezgri Bala nadomak župne crkve nalazi se nevelika crkvica Sv. Duha, građena u 15. stoljeću. Unutrašnjost crkve, izgrađene od pravilnih kamenih blokova s kamenim pokrovom – škrilama, krase freske Alberta iz Konstanze. Uz uobičajene scene kristološkoga ciklusa na svetišnom zidu, majstor Albert  slika i scenu Prijestolja milosti sa svecima.

Crkva Svetog Duha

Crkva Sv.Antuna Opata

Posljednji puta ova crkvica iz 15. stoljeća obnovljena je u prošlome stoljeću kada su se izgubila njena kasnogotička obilježja. No, u ovoj crkvi na baljanskom groblju, čuva se rezbareni drveni oltar iz 16. stoljeća, a na sjevernom je zidu sačuvano nekoliko glagoljskih grafita iz 15. i 16. stoljeća. Glavni oltar napravljen od kamena i drva ima i kip Sv. Antuna opata ili Sv. Antuna pustinjaka zaštitnika uzgoja stoke, kojeg se smatra ocem redovništva.  Crkva ima tlocrt u obliku latinskog križa i kamena vanjska pročelja.

Crkva Sv.Antuna Opata

Crkva Sv.Ilije ili Bezgrešnog Začeća


Na periferiji Bala, na zapadnom rubu naselja smjestila se predromanička crkva u narodu poznata pod nazivom della Concetta. U pročelje te crkve sagrađene sredinom 11. stoljeća ugrađen je zvonik visok 12 metara. Crkvica pravokutnog tlocrta, u potpunosti izgrađena od bijelog kamena, obnovljena je u prošlom stoljeću.

Crkva Sv.Ilije ili Bezgrešnog Začeća
https://despot-infinitus.com/proizvod/hedonisticki-vodic-kroz-istru-bale-valle/

Komentari su zatvoreni.