9. srpnja 2024. | 172 prikaza.

PRIZNANJE AUTORU – Ivan Šimić za roman „Matijino stoljeće rata“ dobio književnu nagradu „Benjamin Tolić“


Na dan kada je rođen književnik Benjamin Tolić, 8. srpnja je u njegovom rodnom Posušju upriličena svečanost dodjele učeničke stipendije i književne nagrade „Benjamin Tolić“, te predstavljanje nove knjige Benjaminov zbornik. Književnu nagradu u novčanom iznosu od 2.000 eura, Benjaminovu medalju i povelju književnica Anita Martinac uručila je Ivanu Šimiću za knjigu „Matijino stoljeće rata“ koja je objavljena krajem 2023. godine u nakladi Despot infinitusa iz Zagreba.

Od knjiga pristiglih na natječaj za književnu nagradu „Benjamin Tolić“ članovi Prosudbenog povjerenstva (književni kritičar Damir Pešorda, prošlogodišnji dobitnik iste nagrade Mate Kovačević i Anite Martinac uime Zaklade) složili su se oko toga da nagrada pripadne romanu „Matijino stoljeća rata“, kao i oko toga da knjiga Zdenke Čorkalo i Stojićeva zbirka priča također zaslužuju pohvalu zbog zanimljive tematike i pripovjedačkog umijeća.

U nagrađenom romanu „Matijino stoljeće rata“ pred čitateljevim očima oživljava početak 20. stoljeća kada po prvi put veći broj mladića iz hercegovačkoga kraja pokušava otići trbuhom za kruhom u Ameriku; gladne godine potkraj Prvog svjetskog rata kada fra Didak Buntić spašava hercegovačku djecu odvodeći ih u Slavoniju; galicijsko blato i uzaludno prolivena krv na istočnom frontu između ostalih i brojnih hercegovačkih mladića; izgradnja crkve u Grudama i živopisni lik župnika fra Gabre Grubišića koji je crkvu gradio; šverc duhana i nadmudrivanje sa žandarima i financima; Drugi svjetski rat i popratni zločini četnika i partizana i, konačno, ratni sukobi devedesetih godina dvadesetoga stoljeća.

Glavnoj je junakinji u Prvom svjetskom ratu ubijen otac, u Drugom muž, a u trećem ratu koji je preživjela, onom devedesetih, ubijeni su joj sin i unuk. Pred čitateljem – a roman se čita u dahu – izrasta ne samo povijest jedne obitelji s njezinim traumatičnim iskustvima, nego i svojevrsna rekonstrukcija života hercegovačkog puka kroz to vrijeme, oživljena povijest.

Zvonimir Despot

Komentari su zatvoreni.