14. svibnja 2022. | 644 prikaza.

Proslava 30. obljetnice ustroja 1. domobranske bojne Pula


U subotu 21. svibnja 2022. godine u blizini mjesta Šišan nedaleko Pule održati će se obilježavanje 30. obljetnice ustroja 1. domobranske bojne Pula. Mjesto obilježavanja ove okrugle obljetnice biti će na „Svetici“, lokaciji na kojoj je izvođena mobilizacija bojne  1993. godine. Postrojba je ustrojena 30. travnja 1992. godine u tadašnjim prostorijama bivšeg Štaba TO Općine Pula (današnji Odjel za katastar nekretnina Pula – Državna geodetska uprava u Puli). U sklopu obilježavanja 30. obljetnice biti će upriličena i promocija dviju knjiga o Sanitetu bojne  te pištolju s primjenom pravila gađanja kao literature za osposobljavanje vojnika pri upućivanju na prvu crtu bojišnice. Manifestacija će biti održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Pule uz financijsku potporu Općine Ližnjan  i Općine Marčana te uz pomoć i podršku načelnika općine Ližnjan, gospodina Marka Ravnića.  Drugo obilježavanje, a ujedno i središnje biti će pri podjeli još nepodijeljenih Spomenica Domovinskog rata 70-torici pripadnika ratne postrojbe, kao i uručenju Zahvalnica najzaslužnijim pripadnicima postrojbe i Udruge 1. domobranske bojne Pula.

Borbeni put 1. domobranske bojne Pula započeo je na prvoj crti obrane, 17. listopada 1993., i to na ličkom bojištu u odsudnoj obrani mjesta Ramljani. Satnije iz sastava bojne koje su bile angažirane na prvoj crti obrane Hrvatske, povodeći se tradicijom Domovinskoga rata, izradile su svoje znakove s nazivom i upečatljivim grbom Grada Pule u pozadini. Nazivi satnija odražavali su bitne karakteristike njihovih pripadnika. Tako je 1. satnija, aludirajući na starosnu dob svojih pripadnika, nazvana „Nonići” („djedovi”), 2. satnija „Suri” („sijedi”), a 3. satnija „Zogaduri” („igrači”). Vrijedi napomenuti da je upravo 1. domobranske bojna Pula bila prva istarska domobranska postrojba upućena na ličku bojišnicu. Bojna je brojala 610 ljudi, a ukupno je kroz nju prošlo više od 1500 Istrana. Prosječna starost pripadnika bojne na ličkom bojištu iznosila je od 46 do 48 godina, uz odaziv od 91,39 do 98,6 posto.

1. domobranska bojna Pula (Wikipedija)

Prvi zapovjednici 1. domobranske bojne Pula bili su Drago Struna sa zamjenikom Slavkom Šetićem i pomoćnikom zapovjednika bojne za logistiku Mirkom Bulićem koji su radili na ustrojavanju bojne zajedno s drugim časnicima iz 119. brigade, a među kojima su bili i kasniji zapovjednici bojne: Edi Svich i Boris Ružić (jedini zapovjednik bojne koji je njome zapovijedao tijekom cijelog vremena njezinog angažiranja). Rad na početku sastojao se velikim dijelom na  razduživanju odora bivše Teritorijalne obrane te upoznavanju vojnika sa značenjem domobranstva i njihovim povijesnim razvitkom. Već su tijekom iste godine nastupile kadrovske promjene, pa na čelo bojne stupa Edi Svich, čiju dužnost uskoro preuzima njegov zamjenik, satnik Slavko Šetić. Na dužnost zapovjednika, 1. ožujka 1993. godine dolazi natporučnik Boris Ružić, koji tu dužnost obavlja do 13. rujna 1995. godine, kad zapovijedanje bojnom predaje natporučniku Eniu Petriću iz Labina.

Temeljem preustroja Hrvatske vojske, dolazi do gašenja ratne postrojbe 1. domobranske bojne Pula, 13. srpnja 1999. godine, a njezin sljednik postaje 635. brigada Hrvatske vojske. U spomen na zasluge pripadnika 1. domobranske bojne Pula tijekom Domovinskoga rata, Grad Pula je financirao izradu i postavljanje spomen ploče, otkrivene 10. svibnja 2002. godine na zgradi Ureda za obranu Pula i bivšeg Općinskog Štaba TO, a odlukom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, postrojba je odlikovana za junaštvo Redom  Nikole Šubića Zrinskog.

Danijel Tatić

Komentari su zatvoreni.