12. kolovoza 2022. | 6811 prikaza.

U grbu Narodne/Socijalističke Republike Hrvatske nikad prvo polje nije bilo bijelo, od 1947. do 1990. godine isključivo je prvo crveno


Ivan Zvonimir Čičak, kao predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, ovih je dana izdao priopćenje povezano s uklanjanjem hrvatskog grba sa spomenika kod Bleiburga od strane austrijskih vlasti, i optužbi da se radi o ustaškoim grbu. Čičak je u toj obrani grba iznio niz povijesnih izmišljotina i podvala, ili bar totalno vlastito neznanje kraj svih dosad objavljenih knjiga o povijesti hrvatskog grba. Štoviše, Čičak je bio i živući sudionik života u bivšoj Jugoslaviji, pa je i otud već trebao imati neko predznanje.

Naime, Čičak je u priopćenju naveo da se „hrvatski grb s prvim bijelim poljem i zvijezdom petokrakom nalazio u Saveznoj skupštini Jugoslavije i prilikom Titovog govora na Konferenciji nesvrstanih 1961. i da se taj “grb u Skupštini Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije nalazio sve do 1991.”. I dalje, najveća povijesna neistina je kad je naveo da je “amandmanima na Ustav Socijalističke Republike Hrvatske iz 1974. utvrđeno da je hrvatski grb s prvim bijelim poljem i zvijezdom petokrakom službeni grb Socijalističke Republike Hrvatske”. Ovo je totalno nepoznavanje činjenica!

Prvo, 1974. godine nisu doneseni nikakvi amandmani na Ustav SFRJ, pa tako ni na Ustav SR Hrvatske. Ustavni amandmani na savezni, republičke i pokrajinske ustave doneseni su 1971., a odnose se na Ustav SFRJ iz 1963. godine i u njima uopće nije određivano znakovlje na saveznoj i republičkoj razini. Ti su amandmani bili samo pokušaj spašavanja Jugoslavije. I kao drugo, 1974. godine donesen je novi Ustav SFRJ, kao i novi ustavi republika i pokrajina, koji su dakako prilagođeni Ustavu SFRJ. U Ustavu SR Hrvatske apsolutno nigdje ne piše da je “hrvatski grb s prvim bijelim poljem i zvijezdom petokrakom službeni grb Socijalističke Republike Hrvatske”.

U Ustavu SRH, koji je stupio na snagu objavom u Narodnim novinama 22. veljače 1974. godine, u Glavi I., pod Općim odredbama, u Članku 6. ovo stoji: “Grb Socijalističke Republike Hrvatske je polje okruženo sa dva snopa žitnog klasja zlatne boje. U dnu polja je željezni nakovanj nad kojim se blago talasa morska pučina. Iz morske pučine uzdiže se historijski hrvatski grb iznad koga izlazi sunce. Snopovi žitnog klasja dolje se sastavljaju i isprepliću, a u svom sastavu opleću postolje nakovnja. Između vrhova klasja je zlatom obrubljena crvena petokraka zvijezda kojoj su donji kraci usmjereni u polje grba.“

Ustav SRH donesen je u Saboru SRH kojemu je tada predsjedao Jakov Blažević, siva komunistička eminencija, nekad glavni javni tužitelj protiv zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, autor montirane sudske optužnice i sudskog postupka protiv njega. I baš bi takav zadrti komunist odobrio grb SRH s prvim bijelim poljem za kojeg danas neki govore da je ustaški, što je epitet koji nosi baš iz Jugoslavije. I ne samo on. Čičku i/ili onima koji su mu ovo podmetnuli očito je bilo dovoljno što u Ustavu SRH piše da je u grbu SRH „historijski hrvatski grb“, I odmah zaključuju da je to onaj s prvim bijelim poljem u štitu. Iako je posve jasno da je hrvatski povijesni grb i onaj s prvim bijelim poljem kao i onaj s prvim crvenim poljem. No u SR Hrvatskoj od 1947. do 1990. godine u grbu SR Hrvatske jedino je bio povijesni hrvatski grb s prvim crvenim poljem, a ne nikakvim bijelim. Sve drugo su izmišljotine i manipulacije.

Primjerice, drugo izdanje Enciklopedije Jugoslavije iz 1980. godine navodi da je “sadašnji grb SR Hrvatske crveno-srebrnih kvadrata…” te da je izrađen prema idejnom rješenju beogradskog grafičara Đorđa Anrejevića-Kuna. Ali da opet citiram knjigu “Hrvatski nacionalni simboli” čiji je autor dr sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest. Jareb se u njoj bavi, kako piše, “razvojem šahiranog grba i zastave kroz povijest, od njihovog nastanka i prve upotrebe u 13. stoljeću do današnjih dana”. Uz bogati tekst, knjiga je izuzetno bogato ilustrirana fotografijama, ilustracijama u boji, kartama, faksimilima, izvadcima iz časopisa. Pregledavši knjigu, i razdoblje komunizma/socijalizma, nigdje nema ni traga prvom bijelom polju u grbu SR Hrvatske.

Jareb spominje 1947. godinu i grb Narodne Republike Hrvatske, kojeg opisuje pozivajući se na Ustav NRH. Iz knjige doznajemo da je u njegovom osmišljavanju uz Andrejevića-Kuna sudjelovao i slovenski slikar Božidar Jakac te da je cijeli proces vodio Moša Pijade. Jareb piše i kako je on izgledao – prvo polje crvene je boje. Jareb navodi da je Ustavom NRH propisano “jedino ispravno rješenje smjestiti grb u sredinu zastave i kockasti štit, dakako s prvim četverokutom crvene boje. 

Tako je ostalo sve do 1990. godine. Ali kad se ne čita, nego se ponavljaju papazjanije. Ili se čita i uzima samo ono što odgovara nekoj ideološki zaluđenoj glavi. Društvene mreže u širenju takvih manipulacija i izmišljotina uzele su debeli zamah!

Zvonimir Despot

Grb Socijalističke Republike Hrvatske (Wikimedia Commons)
Komentari su zatvoreni.