21. travnja 2023. | 484 prikaza.

U Zagrebu se prije 40 godina održavao pravi kulturni spektakl i bio je otkriće za mnoge – velika izložba „Riznica zagrebačke katedrale“


Bilo je to 1983. godine. Godinu dana ranije, Zagreb je dobio novi prostor za velike izložbe – Klovićeve dvore. I jedna od prvih izložbi bila je izložba „Riznica zagrebačke katedrale“. To je bio pravi spektakl. Trajala je nekoliko mjeseci te 1983. godine, od 31. ožujka do 18. rujna, i posjetilo ju je više od 150 000 ljudi! Mnogima je izložba bila otkriće! Mnogi nisu znali što sve „skriva“ Riznica, kakvo muzejsko blago, kakve povijesne predmete od ogromne važnosti za hrvatsku povijest. Ja sam tada bio još klinac, pa sam izložbu prošao s tatom. Nisam se mogao odvojiti od silnih izložaka koji me svaki posebno dojmio. Tada sam već bio zanesenjak s poviješću, pa mi je nakon izložbe u rukama dugo prolazio katalog izložbe, ogromna knjiga koju sam sačuvao do danas.

Autorica izložbe Zdenka Munk vodi kroz izložbu ugledne goste iz Kine. (Fototeka Klovićevi dvori)

Kasnijih godina sam više puta prošao Riznicu u njezinom skučenom prostoru iznad katedralne sakristije. I uvijek nas je dočekala jedna osoba, časna sestra koja je desetljećima rizničarka Riznice, koja nas je uvijek dočekala sa smiješkom i jedva je čekala da počne pričati o Riznici i pokazivati nam predmete, iako je to činila tko zna koliko puta. No kao da je svaki put bio kao prvi put, toliko je bila unesena u sve to. To je časna sestra Lina Slavica Plukavec. A sve ovo pišem i zato jer je u javnosti ostala slabo zabilježena vijest, da je u studenome prošle godine Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo u Muzeju suvremene umjetnosti nagradu za životno djelo ovoj časnoj sestri. Časna sestra Lina Slavica Plukavec nagrađena je za predanu brigu za crkvene umjetnine, suradnju s kolegama, brojne projekte. Njezina briga i rad poznati su svima u muzejskoj stručnoj zajednici i izvan nje te je već tri desetljeća gotovo sinonim za Zagrebačku Riznicu, ističe se u obrazloženju.

Pogled na detalj izložbe – misno ruho, mitre, misno posuđe. (Fototeka MDC-a, MGH2937)

S. Lina zahvalila je Hrvatskom muzejskom društvu, “svim muzejima i galerijama s ravnateljima, restauratorsko-konzervatorskim ustanovama s ravnateljima i svim djelatnicima za ovu svečanost u ovo teško koronsko i potresno vrijeme tako željnih susreta i zajedništva! Zahvaljujem Zagrebačkoj nadbiskupiji i Uredu za kulturna dobra na čelu s uzoritim Kardinalom, što bdiju nad rizničkim sakralnim blagom tijekom devet burnih zagrebačkih stoljeća i mene podržavaju u Riznici tijekom tri i pol desetljeća”, istaknula je s. Lina.

Pogled na detalj izložbe – misno ruho, mitre. (Fototeka MDC-a, MGH2935)

“Riznica zagrebačke katedrale najstariji je specijalni muzej sa sakralnim sadržajem”, dodala je s. Lina i naglasila kako je riznica osnovana kad i Zagrebačka nadbiskupija te čuva nadbiskupijski krsni list, odnosno Felicijanovu povelju. Istaknula je kako joj je životna želja “da svi zajednički poradimo na otkrivanju krsnog imena grada Zagreba”, budući da su potresi 2020. donijeli i nove mogućnosti analiza i istraživanja.

Pogled na detalj izložbe – kipovi svetaca. (Fototeka MDC-a, MGH2936)

Riznica zagrebačke katedrale kao specijalni crkveni muzej nalazi se u sklopu zagrebačke katedrale i to u njezinom najstarijem sačuvanom dijelu, iz 13. stoljeća, pa je i njezin prostor važan povijesno-umjetnički spomenik čija je gradnja započela u vrijeme gradnji velikih europskih katedrala. Riznica sadrži dragocjenosti koje se i danas upotrebljavaju u liturgiji i koje možemo podijeliti po skupinama ili zbirkama: 1. Metalne dragocjenosti s malom plastikom; 2. Tekstilne dragocjenosti; 3. Liturgijske knjige i muzikalije; 4. Dokumenti i nacrti; 5. Numizmatika.

Pogled na detalj izložbe – kipovi svetaca, kameni fragmenti. (Fototeka MDC-a, MGH2938)

Kako je to opisala s. Lina, rizničke dragocjenosti izlagane su u 19. stoljeću po svjetskim jubilarnim, prigodnim i tematskim izložbama. Umjetnine su osim ljepote, pružale uvid u velika tehnička i umjetnička dostignuća. Posebice je to zapaženo na velikoj jubilarnoj gospodarskoj izložbi u Zagrebu 1891. godine gdje je Riznica sudjelovala s više od 40 svojih umjetnina. Početkom 20. stoljeća održana je u Zagrebu kulturno-historijska izložba Grada Zagreba prigodom Tisućite obljetnice Hrvatskog kraljevstva 925.-1925. godine. Ona je osim ostaloga dokaz kako je sve umjetnine tijekom povijesti naručivala, oblikovala i sačuvala Crkva.

Naslovnica kataloga izložbe.

Još samo da Riznica jednog dana dobije puno primjereniji prostor za izlaganje svega što čuva stoljećima jer u nju ne može ući puno ljudi, prostor je jako skučen.

Riznica zagrebačke katedrale u skučenom prostoru uz katedralu. (Foto: Zagrebačka nadbiskupija)

Zvonimir Despot

Komentari su zatvoreni.