19. svibnja 2022. | 840 prikaza.

Životopis feldmaršala Svetozara Borojevića, autora Danijela Tatića, nakon hrvatskog i engleskog izdanja, izaći će i na mađarskom i njemačkom jeziku


Za Svetozara Borojevića možemo reći da je bio tipičan predstavnik austrougarske vojske u svoj njezinoj slavi i sa svim njezinim manama. Vojskovođa staroga kova koji je ostao vjeran caru položenoj prisezi do te krajnosti da je i sam na koncu dijelio sudbinu Dunavske Monarhije. Pisati o Borojeviću znači pisati priču o krajiškome dječaku, koji je poput mnogih drugih dječaka Vojne krajine stasao na junačkim pričama o predcima koji su slavu izvojevali u borbama s Turcima i časno položili živote za svoju vjeru i cara.

Priča je to o dječaku čije je odrastanje proteklo daleko od roditeljskoga doma, o vojniku iskovanomu u vojnim školama stare Monarhije, uzoritu časniku, osobenjaku koji je zbog svojih uvjerenja sve bio spreman žrtvovati i jednomu od najvećih vojskovođa Prvoga svjetskog rata, ali to je ujedno i priča o nepravedno odbačenomu i s vremenom polako zaboravljenomu velikanu, ne samo hrvatske, nego i svjetske vojne povijesti.

Teško ćemo naći Francuza koji nikad nije čuo za generala Joffrea ili Focha, Britanca da ne zna za Haiga, Turčina koji nije čuo za Enver Pašu, Rusa za Velikoga vojvodu Nikolaja, Austrijanca za Conrada ili Nijemca za Hindenburga… ali zato ćemo vrlo lako naći Hrvata koji ne zna tko je bio feldmaršal Borojević.

Danijel Tatić (desno) u Budimpešti dogovorio mađarsko izdanje Borojevićevog životopisa

Godine 2019. Despot infinitus objavio je prvi veliki životopis Svetozara Borojevića, iz pera Danijela Tatića. Godinu dana kasnije izašlo je i englesko izdanje. U planu je i njemačko izdanje. Ovaj životopis nastao je iz potrebe da se doprinese ispravljanju stoljetne nepravde koja je učinjena Borojeviću osobno, kao i hrvatskoj vojnoj povijesti i uopće hrvatskoj historiografiji. Tim više ako se zna da je on bio jedini feldmaršal austrougarske vojske koji nije bio rođeni Austrijanac.

Najnovija je vijest da će ovaj Borojevićev životopis biti objavljen i na mađarskom jeziku u izdanju prestižne nakladničke kuće Rubikon iz Budimpešte. O tome je ovih dana u Budimpešti dogovor postignuo autor Danijel Tatić s predstavnicima te nakladničke kuće. No to nije sve. Tatić, koji je i izvršni urednik Despot infinitusa, dogovorio je i cijeli niz projekata između Despot infinitusa i Rubikona, kojima će se osnažiti suradnja hrvatskih i mađarskih povjesničara, povjesničara čije dvije zemlje dijele gotovo 800 godina zajedničke prošlosti.

Zvonimir Despot

Komentari su zatvoreni.