6. svibnja 2022. | 2958 prikaza.

Hrvatski grb je povijesni i s početnim bijelim i s početnim crvenim poljem


Svako malo mediji izvuku negdje zabilježeni hrvatski grb s prvim bijelim poljem i automatski zaključe da je to bio grb propale Nezavisne Države Hrvatske te krene hajka protiv njega. Istine radi, treba reći da ima pojedinaca koji se ne mogu pomiriti s današnjim hrvatskim grbom jer je na njemu prvo polje crveno, jer ga smatraju komunističkim, te se baš iz inata koriste prvim bijelim poljem, tim više ako su doista i nostalgični prema NDH. Sad se ta ista rasprava povela, nakon što su ovih dana austrijske vlasti uklonile hrvatski grb sa spomenika bleiburškim žrtvama kod Bleiburga. Jer se svi dakako pitaju, zašto je taj grb sporan? No ima i onih koji se pak pitaju, zašto na spomeniku nije bio hrvatski grb s prvim crvenim poljem? Jer i jedan i drugi su povijesni hrvatski grbovi, a nikako samo jedan, ili drugi! Ili, zašto na spomeniku nije službeni grb Republike Hrvatske?

Oko svega toga je puno dezinformacija, neistina, podmetanja, neznanja… Zato što hrvatski grb s prvim bijelim poljem nikako nije ustaški, kao što ni današnji s prvim crvenim poljem nije nikako komunistički. Jedna je stvar što je danas u službenoj uporabi grb s prvim crvenim poljem. No nikako nije zabranjeno niti je išta loše u tome ako se vidi i grb s prvim bijelim poljem u neslužbenim prigodama. Jer i to je povijesni hrvatski grb, kao i s prvim crvenim. Treba samo malo bolje poznavati povijesne činjenice, pa shvatiti kako je u njoj hrvatski grb jednako zastupljen s obje varijante početnog polja u grbu. Doista nigdje u povijesti nema ni jedne činjenice, odredbe, zakona, po kojemu je bilo određeno koja je početna boja u grbu hrvatskija, bijela ili crvena. Obje su varijante ravnopravno korištene.

To što je u NDH izabrano prvo bijelo polje, to je bio i otklon od grba Banovine Hrvatske koji je počinjao s prvim crvenim poljem. Ali u NDH je grb imao i obavezni dodatak, a to je bilo slovo U, koje je bilo svugdje istaknuto, i iznad grba i u zastavi, kao oznaka ustaškog režima i Ustaškog pokreta. Kao što je zatim komunistička vlast vratila prvo crveno polje, iako se na nekim fotografijama s kraja rata i neposredno nakon rata može vidjeti da se na zastavi i kod partizana pojavljivala prva bijela boja na početku polja. I 1990. godine pred Saborom je izvješena hrvatska zastava s prvim bijelim poljem u štitu, i policajci su na kapama dobili isto obilježje, kao znak promjene socijalističkih obilježja u nova obilježja demokratske Hrvatske. Tako danas i mnoge veteranske udruge u svojim oznakama imaju hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

Dr. sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest godinama se bavi i istraživanjem hrvatskih nacionalnih simbola. Tako on navodi sljedeće: „Iako je početno polje najstarijeg zasad zabilježenog hrvatskog šahiranog grba bilo crveno, za prva desetljeća njegove uporabe karakteristična je upravo većinska uporaba grbova s početnim srebrnim poljem. Dobar su primjeri grb iz 1495. godine u Innsbrucku i onaj na Carskom prozoru (Kaiserfenster) u crkvi sv. Sebalda u Nürnbergu iz 1514. godine. Prvi šahirani grb koji je sigurno nastao u Hrvatskoj onaj je na pečatu kraljevstva (Sigillum regni) na povelji iz Cetina kojom su 1. siječnja 1527. hrvatski staleži za hrvatskoga kralja izabrali Ferdinanda I. Habsburškog. Sadržavao je čak 64 polja, no nestručna izrada pečata postavlja dvojbu o boji početnoga polja toga grba. Ono što je sigurno jest da brojni primjeri iz sljedećih stoljeća pokazuju da je važna karakteristika u uporabi šahiranoga grba bila nedosljednost u određivanju boje početnoga polja i broja polja. Taj je grb kao simbol Kraljevine Hrvatske bio prepoznatljiv ne po broju polja i početnom polju, nego po tome što je bio šahiran sastojao se od crvenih i bijelih (srebrnih) polja. U to doba taj se grb najčešće rabio zajedno s druga dva hrvatska zemaljska grba, slavonskim i dalmatinskim, te je s njima činio grb tadašnje hrvatske države – Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije.“

Cijeli Jarebov tekst na ovu temu možete pročitati ovdje: https://www.vecernji.hr/vijesti/crveno-ili-bijelo-polje-stoljecima-su-upotrebljavane-obje-verzije-bez-politickih-konotacija-1401021

Autor: Zvonimir Despot

Krov crkve Svetog Marka na zagrebačkom Gornjem gradu često se prikazuje kao primjer hrvatskog povijesnog grba s početnim bijelim poljem u štitu (Wikimedia Commons)

Komentari su zatvoreni.