11. svibnja 2022. | 333 prikaza.

Je li populizam tanka ideologija, ili politički i retorički stil


Populizam je već skoro deset godina jedan od fenomena koji se nalazi u centru pažnje političkih i društvenih znanosti, ali u hrvatskoj znanstvenoj zajednici dosad se nije mnogo autora posvetilo proučavanju populizma, iznimka su politolozi Marijana Grbeša i Berto Šalaj, autori zasad jedine studije o populizmu u Hrvatskoj Dobar, loš ili zao? Populizam u Hrvatskoj (2018.). Urednička knjiga “Populistički duhovi vremena i izazovi demokraciji: studije o populizmima” popunjava tu ogromnu prazninu. Knjiga sadrži dvadeset radova koji su podijeljeni u četiri poglavlja: „Teorijska dimenzija populizma”, „Populizam u Europi i svijetu”, „Populizam u regiji” i „Populizam u Hrvatskoj”. 
U uvodu („Riječ urednika iliti o populizmu”) urednik Velimir Veselinović upoznaje čitatelja s osnovnim odrednicama, povijesti, promišljanima i razlozima današnje popularnosti populizama, fenomena koji su inherentni demokracijama i koji dijele društva na „narod i elite” neovisno o tome jesu li shvaćeni kao „meka” ideologija ili komunikacijski/politički stil, te se pritom oslanja na politologe kao što su Cas Mudde, Colin Crouch, Chantal Mouffe i dr. Ukratko spominje i mjesto populizma u hrvatskoj politologiji.  

Na kraju valja primijetiti da su gotovo svi autori istaknuli poteškoće prilikom definiranja fenomena populizma. Generalizirajući, možemo reći da ga uglavnom negativno shvaćaju oni koji polaze od toga da je populizam tanka ideologija (često se pozivaju na teorije Casa Muddea), dok ga oni koji ga shvaćaju kao politički ili retorički stil vide ambivalentnije.
Kompleksnost i višestrukost koncipiranja populizma kao društvenog fenomena podcrtava potrebu za multiperspektivnim pristupom, kojeg je ova knjiga odličan primjer. Knjiga “Populistički duhovi vremena i izazovi demokraciji” vrijedan je doprinos hrvatskoj (ali i šire) politologiji, sociologiji i historiografiji, posebno uzmemo li u obzir da upravo populizam mnogi vide kao ključni fenomen za razumijevanje demokracija u 21. stoljeću.


Autor članka: Ivan Roško

Cijeli tekst recenzije možete pročitati ovdje – https://hrcak.srce.hr/clanak/400415
Knjigu možete nabaviti ovdje – https://despot-infinitus.com/proizvod/populisticki-duhovi-vremena-i-izazovi-demokraciji/

Komentari su zatvoreni.