11. listopada 2022. | 651 prikaza.

Tko je bio hrvatski general Dragutin Knezić kojega su pogubili Rusi 1849. godine


Predstavnici Velikog reda Mađarske ovih su dana položili vijenac kod spomen biste hrvatskom generalu Dragutinu Kneziću u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara. Tko je bio taj general, gotovo posve nepoznat danas?

General Dragutin Knezić (Wikimedia Commons)

Dragutin Knezić (mađ. Károly Knezić) rođen je u Velikom Grđevcu, u tadašnjoj Vojnoj Krajini, 1808. godine, a tragično je skončao život 6. listopada 1849. godine u Aradu. Bio je hrvatski general u sastavu mađarske vojske, junak, jedan od aradskih mučenika. Otac mu je bio vojni časnik u austrijskoj vojski. Majka Borbála Benkö bila je Mađarica. Školovao se u Grazu. Nakon toga služio je u okolici Varaždina pa u Galiciji. Njegova jedinica pripojena je Mađarima.

Spomen bista Kneziću u Velikom Grđevcu (Viteški red Mađarske)

Sudjelovao je u revolucionarnim događajima 1848. i 1849. godine u vojnim akcijama Mađara, koji su se borili za samostalnost. Istaknuo se junaštvom i vojnim pobjedama u ožujku i travnju 1849. godine. Sudjelovao je u opsadi Budima. Lajos Kossuth planirao ga je imenovati gubernatorom Erdelja, ali nakon nekoliko vojnih poraza, premješten je za zapovjednika pričuvnih snaga kod gornje Tise. Tu je izgubio tokajski prijelaz u bitci s Rusima. Zarobili su ga Rusi zajedno s drugim mađarskim generalima. Pogubljen je zajedno s 13 mađarskih generala u Aradu u današnjoj Rumunjskoj 6. listopada 1849. godine. Mađarska ih smatra herojima te se 6. listopada slavi kao Nacionalni dan sjećanja u Mađarskoj.

Izaslanstvo Viteškog reda Mađarske u Velikom Grđevcu (Viteški red Mađarske)

U svezi s Knezićevim smaknućem jedna je legenda. Predaja govori da dok je streljački vod smicao mađarske generale, austrijski su zapovjednici u blizini slavili pobjedu nad Mađarima, slom njihove revolucije i pritom se kucali pivskim kriglama. Zbog toga su se Mađari zarekli da se ne će kucati pivskim kriglama sljedećih 150 godina. Premda je tih 150 godina prošlo 1999. godine, i danas se u Mađarskoj smatra nepristojnim kucanje kriglama i bocama.

Zvonimir Despot/Wikipedija

Komentari su zatvoreni.