10. veljače 2024. | 557 prikaza.

HRVATSKI LIST 1915. – Hrvatski kipar Robert Frangeš-Mihanović: Svetozar Borojević s ponosom uvijek ističe da je Hrvat


U „Hrvatskom listu“ 1915. godine izašao je zanimljiv članak o generalu Svetozaru Borojeviću. Novine su citirale hrvatskog kipara Roberta Frangeša-Mihanovića i njegovo mišljenje o Borojeviću. Evo što je u članku objavljeno:

Profesor Frangeš o generalu Boroeviću kao Hrvatu. Naš umjetnik profesor Frangeš crta slavnog vojskovodju, generala Boroevica, kao hrvatskog patriota: „Vjeran, hrabar kao svi dobri Hrvati. Medju svojim časnicima i vojnicima uživa najveći popularitet, on za njih nije vojskovodja i vrhovni predpostavljeni, jer se zato čuti svatko njemu preblizim. On je za njih „Sveto“. Tako ga svi zovu i ovo im je ime svetije nego da mu kažu „naš general Boroević“. S ponosom uvijek ističe, da je Hrvat. U selu Umetiću kod Petrinje jest njegova kolijevka. Njegov otac bijaše takodjer graničarski časnik. Boroević govori najčišćom hrvaštinom, te i drugima ispravlja pogreške u govoru i pismu. Ljubav do hrvatskog naroda pokazuje svakom prigodom. Njegov konj zove se „Sokol“, te na njemu dnevno jaše, a drugi mu se zove „Dragica“. Oba je kupio iz biskupskih staja u Djakovu. Za sve, što se tiče Hrvata ili Hrvatske uvijek pokazuje najveći interes. Njegov krilni pobočnik takodjer je Hrvat i često sam puta čuo iz njegovih usta pouzdano ime „Slavko“. Kao Hrvat doskora sam se čutio u glavnom stanu kao kod kuće. Kod svake prigode morea da glazba svira hrvatske skladbe, dapače i kod t. zv. „Tafelmusik“. Prigodom boravka bana u glavnom stanu svirala se skladba „Slovenac i Hrvat“ od Muhvića.

Svetozar Borojević 1915. godine.

Nekoliko je poveznica između Borojevića i Frangeša. Sveučilište u Zagrebu je, na prijedlog Pravnog fakulteta i Senata, 1916. godine Borojeviću, tada kao zapovjedniku 5. vojske na Sočanskom bojištu, dodijelilo najviše počasno zvanje – doctor honoris causaradi pobjeda nad neprijateljem i napose radi zaštite očinske grude, prava i kulturnog napretka Hrvata. Počasni doktorat je Borojeviću uručen 1. veljače 1916. na Sočanskoj bojišnici uz najviše počasti. U sveučilišnom izaslanstvu bio je i Robert Frangeš-Mihanović.

Tekst iz „Hrvatskog lista“ 1915. godine.

Nadalje, 11. veljače 1917. u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu postavljen je reljef s Borojevićevim portretom, koji je bio Frangešov rad. Još je jedan rad bio Frangešov. Na Borojevićevoj očinskoj kući u Mečenčanima 28. listopada 1917. Družba Braća Hrvatskog Zmaja Borojeviću je postavila spomen-ploču koju je također izradio Frangeš.

Zvonimir Despot

Sve o Svetozaru Borojeviću možete pročitati u knjizi Danijela Tatića.

Komentari su zatvoreni.