2. lipnja 2022. | 552 prikaza.

Na Visu predstavljanje knjige “Vis – posljednja nada” Danijela Frke


U organizaciji Arheološkog muzeja iz Splita, na Visu će biti predstavljena knjiga Danijela Frke “Vis – posljednja nada” nakladnika Despot infinitusa. 

Prvo predstavljanje je u Visu u subotu 4. lipnja, u Hrvatskom domu, s početkom u 20 sati. Pokrovitelji su Grad Vis i Turistička zajednica Grada Visa.

Drugo predstavljanje je u Komiži u nedjelju 5. lipnja, u Kulturnom centru Ivan Vitić, s početkom u 20 sati. Pokrovitelji su Grad Komiža i Turistička zajednica Grada Komiže.

Na predstavljanjima će se moći kupiti knjiga po sniženoj cijeni.

Ratni aerodrom na Visu odigrao je svoju važnu i značajnu ulogu u kritičnim trenucima obrane ovog otoka od njemačkog napada. Brojke o aktivnostima vezanim za aerodrom same po sebi govore o njegovoj važnosti koju je imao ne samo za branitelje Visa, već i za savezničke i naše zrakoplovce koji su sa njegove poletno-sletne staze polijetali u napad na okupirane dijelove naše zemlje. Konačno, on je neosporno zaslužan za spašavanje velikog broja savezničkih zrakoplovaca, prvenstveno američkih i britanskih, kojima je on predstavljao posljednju slamku spasa od pada i strašne smrti u dubinama Jadrana. Koliko je točno viški aerodrom spasio života vjerojatno nikada neće biti poznato, jer su sačuvani podaci nepotpuni. Pa ipak, i iz sačuvanih dokumenata brojke o prisilnim slijetanjima dovoljno su impresivne, iako posve sigurno nisu potpune.

Komentari su zatvoreni.