12. travnja 2024. | 265 prikaza.

NAKON HRVATSKOG IZDANJA – Objavljeno englesko izdanje prvorazredne knjige o povijesti Hercegovačke franjevačke provincije u Drugom svjetskom ratu i poraću


U nakladi zagrebačke kuće Despot infinitus d.o.o. objavljena je knjiga „Herzegovinian Franciscan Province during and after the  Second World War“ autora dr. sc. Hrvoja Mandića. Knjiga je objavljena kao proširena doktorska disertacija koja je prevedena na engleski jezik, nakon što je njezino hrvatsko izdanje objavljeno 2021. godine pod naslovom „Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću“. U hrvatskoj historiografiji do ove knjige nikad nije objavljena cjelovita sinteza o Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji u Drugome svjetskome ratu i poraću, iako je posebice u Bosni i Hercegovini kvalitetno postavljen istraživački temelj, iskoristiv za proučavanje povijesti Hercegovačke franjevačke provincije u razdoblju od 1941. do 1945. godine.

Knjiga je temeljena na dubokom i opsežnom istraživanju tijekom niza godina kroz svu dostupnu dokumentaciju i druge iskaze i od iznimne je važnosti za okolnosti ubojstava franjevaca na Širokom Brijegu u veljači 1945. godine. Knjiga razotkriva propagandu koja se naknadno usredotočila na ove i druge slične epizode, a koja se još uvijek ponavlja u zapadnoj historiografiji kao da je činjenica. Stoga je jako bitno da je ova knjiga sad objavljena i na engleskom jeziku.

Knjiga, međutim, istražuje puno više od samih događaja jer ih stavlja u širi kontekst – kako djelovanja hercegovačkih franjevaca u razdoblju Drugog svjetskog rata, tako i ciljeva Komunističke partije na ovim prostorima te borbe sa Katoličkom Crkvom. Riječ je, dakle, o velikom doprinosu ne samo povijesti franjevaca i povijesti Bosne i Hercegovine, nego i povijesti Hrvata kao naroda uopće.

Jedan od recenzenata knjige, poznati britanski povjesničar dr. sc. Robin Harris, napisao je da je ova knjiga originalna, značajna i da je bez zadrške ocjenjuje knjigom od prvorazredne važnosti za hrvatsku povijest.

Zvonimir Despot

Komentari su zatvoreni.