1. prosinca 2023. | 352 prikaza.

POTRESNA OBITELJSKA PRIČA – U prepunoj kinodvorani u Grudama predstavljena knjiga “Matijino stoljeće rata” Ivana Šimića, u nakladi Despot infinitusa


U utorak 28. studenoga 2023. godine u prepunoj kinodvorani u Grudama predstavljena je knjiga “Matijino stoljeće rata” autora Ivana Šimića, u nakladi Despot infinitusa iz Zagreba. Uz autora Ivana Šimića o knjizi su govorili Hrvoje Mandić, povjesničar, i fra Robert Jolić, arhivar Hercegovačke franjevačke provincije.

“Matijino stoljeće rata” je pripovjedački i stilski nadmoćno napisana epska, tako hrvatska priča o dvadesetom stoljeću koju nećete čitati, već gutati. Preplitanjem fikcije i stvarnih događaja, ne mareći za književno-teorijske zakonitosti i krute žanrovske kalupe, o kojima prema vlastitom priznanju ionako zna malo ili ništa, očigledno dobro upućeni autor donosi svjedočanstva o ljudima i događajima u zaista širokom vremenskom i prostornom obuhvatu, čime tragičnu sudbinu naslovne junakinje uvjerljivo smješta u povijesni kontekst koji je tu sudbinu zapravo presudno i odredio. Utoliko je ova knjiga istovremeno i „Chronique du xxe siècle“, kako je u podnaslovu i natuknuto, ali i dirljiva priča o ženi koja je preživjela čak tri rata, izgubivši u svakom od njih nekoga od svojih najrođenijih.

O Matiji koja je preživjela tri rata i u svakom od njih gubila članove obitelji s posebnim emocijama govorio je povjesničar Hrvoje Mandić. – Hrvati u BiH nikad nisu imali svoju potpunu slobodu. Tuđinske vlasti malo su nam dobra donijeli. I danas se ovaj narod bori za jednakopravnost – kazao je među ostalim spomenuvši i Osmansko Carstvo i Austro-Ugarsku i NDH i neka vremena kad se očekivalo puno, a dobilo se uglavnom ništa, odnosno gubilo se puno toga, a što je posebno osjetila Matija ostavši u I svjetskom ratu bez oca, u II svjetskom ratu bez muža, u ratu u BiH bez sina i unuka.

Fra Robert Jolić istaknuo je jednu činjenicu koja je najviše zaboljela Matiju. – Čini se kad joj se majka preudala i ostavila nju baki i djedu da ju je to zaboljelo jače od smrti u knjizi i to je autor na posebno emotivan način napisao, tu je dosegnuo vrhunac spisateljske ljepote. Spominje se i u knjizi ova crkva u Grudama, najljepša je, i ovdje na slici vidim fra Gabru dok gleda svoje djelo – kazao je fra Robert.

Posljednji je govorio autor Ivan Šimić. Iako već iskusan za mikrofon, ni on nije mogao suzbiti tremu, ali ni ponos zbog prepune kinodvorane u Grudama što, nažalost, i nije česta pojava. Šimić je ispunio očekivanja. – Drago mi je vidjeti dosta vas Alpeza iz Ledinca, gdje se naša Matija Šimić iz Dragićine udala, a posebno pozdravljam članove Matijine najbliže obitelji. Hvala i načelniku Grizelju, kad je on prije desetak godina pokrenuo susrete gospodarstvenika ja sam shvatio da je do vrha na ovim listama nemoguće doći pa mi je bolje okrenuti se pisanju – kazao je Šimić i nasmijao nazočne. Govorio je i o tome koliko je istraživanja trebalo za jedno ovakvo djelo koje ostaje budućim naraštajima i koje je već sada jedno od najboljih iz kolekcije Despot infinitusa.

U glazbenom dijelu programa nastupile su profesorice Gabrijela Iličić i Josipa Palac te studentica Maja Nakić.

Organizatori događaja bili su Matica hrvatska Ogranak-Grude i Kulturni dom.

Izvori: 

https://grude.com/clanak/?i=376153&galerija-prepuna-kinodvorana-grude-na-predstavljanju-matijinog-stoljeca-rata-autora-ivana-simica-iveka

Komentari su zatvoreni.