14. rujna 2023. | 581 prikaza.

RECENZIJA KNJIGE – Austrijski časopis za vojnu povijest „Truppendienst“ o knjizi „Tvrđava Pula“ Danijela Tatića – Ovo djelo korisno je za svakog tragača i povijesno zainteresiranog turista


Austrijski časopis za vojnu povijest „Truppendienst“ objavio je recenziju knjige Danijela Tatića „Tvrđava Pula – Fortifikacijski sustav glavne austrougarske ratne luke“ koja je izašla na hrvatskom jeziku prije dvije godine, a onda i na engleskom i njemačkom jeziku, sve u nakladi Despot infinitusa.

Ovdje prenosimo cijelu recenziju:

„Hrvatska obala svake godine privlači nebrojene turiste. Popularno odredište za odmor je poluotok Istra sa svojim slikovitim gradićima. Posebno se ističe jedan grad, Pula. Ovo mjesto, čiji zaljev čini prirodnu luku, koristili su već Rimljani u antičko doba. O tome svjedoče ruševine nekadašnjeg amfiteatra i brojni drugi tragovi.

Danijel Tatić posvećuje se drugom razdoblju, kada je grad bio najvažnija pomorska luka austrougarske mornarice. No, njegov fokus nije na mornarici, već na utvrdama u Puli i okolici. One su izgrađene kako bi zaštitile strateški važan grad i njegove vojne objekte od napada s kopna i mora.

Rad je strukturiran logično, jasno i konstruktivno. Započinje predgovorom i općim uvodom u predmet, zatim prelazi na povijest i konačno na opća i posebna vojna razmatranja utvrda. Utvrde nisu prikazane izolirano, već kao dio veće cjeline, ratne luke i njezinog strateškog značaja, koji je također detaljno prikazan. Mnoštvo povijesnih i aktualnih fotografija, karata, grafika, tablica i drugih pregleda zaokružuje rad i omogućuje lak pristup temi.

Glavni dio knjige je opis pojedinih obrambenih sustava. Svaki je opisan na nekoliko stranica sa skicama u razini detalja koje pružaju pregled i pozivaju vas da ih posjetite i sami istražite. Budući da su kompleksi često smješteni na obali, posjet jednoj ili drugoj utvrdi može se pametno uklopiti i u obiteljski odmor. Poseban savjet je posjetiti Pulski akvarij u nekadašnjoj tvrđavi Verudella. Ova atrakcija nije samo najveći akvarij u Hrvatskoj, već se u njemu nalazi i izložba o Austro-Ugarskoj i njezinoj ratnoj mornarici sa zanimljivim artefaktima i detaljnim prikazima. Sve pozadinske informacije mogu se pronaći u knjizi koja je također dostupna u muzejskoj trgovini.

Zaključak: Danijel Tatić daje kompaktan i čitljiv pregled pulskih fortifikacija koji sadrži sve bitne podatke. Ovo djelo korisno je za svakog tragača i povijesno zainteresiranog turista te je dobar pratitelj za izlet na istarsku obalu.“

Poveznica na recenziju – https://www.truppendienst.com/buecher/rezensionen/artikel/festung-pula-befestigungssystem-des-wichtigsten-oesterreichisch-ungarischen-kriegshafens

Komentari su zatvoreni.