31. svibnja 2022. | 596 prikaza.

U Matici hrvatskoj u Zagrebu svečano predstavljena prva politička biografija Vlade Gotovca dr. sc. Filipa Zoričića


U prepunoj velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu danas je svečano predstavljena prva politička biografija Vlade Gotovca čiji je autor dr. sc. Filip Zoričić, sadašnji gradonačelnik Pule, koji je na temu Gotovca doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu u siječnju 2021. godine.

Na predstavljanju su govorili predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, direktor Despot infinitusa (nakladnika) Zvonimir Despot, recenzent dr. sc. Vjeran Pavlaković, bliski Gotovčev suradnik Božo Kovačević, Gotovčeva kći Ana Gotovac i autor.

Vlado Gotovac bio je nekonvencionalan protagonist hrvatske političke, povijesne, literarne i filozofske scene. I u poetici i u politici nastojao je djelovati polazeći od etičkih imperativa, o čemu svjedoči i njegov poznati apel: „Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje.“

Po svjetonazoru je Gotovac pripadao u malobrojan krug intelektualaca s uporištem u vjeri, ali i liberalnog opredjeljenja. Njihov je utjecaj obično bio snažniji na području javne riječi nego u izravnome političkom djelovanju, ali Gotovac je prešao tu granicu kada je, kao glavni urednik Hrvatskog tjednika, svojim uvodnicima nastojao i politički artikulirati ono što je smatrao kolektivnim težnjama u tadašnjoj Hrvatskoj. Zbog toga je pretrpio tegobno političko zatočeništvo, radi toga se potkraj osamdesetih među prvima uključio u višestranačku politiku kao stranački prvak, saborski zastupnik i predsjednički kandidat.

Ova knjiga o Vladi Gotovcu intelektualna je biografija s elementima kronike, fokusirana na ključno razdoblje hrvatske povijesti u drugoj Jugoslaviji – kraj šezdesetih i početak sedamdesetih godina 20. stoljeća. Moglo bi se reći da u njoj ima i dijelova koji ulaze u pisanje povijesti života kao istraživački žanr, jer se oslanjaju na tradiciju usmene povijesti i narativnog diskursa, ali i na teorijske konstrukcije.

Filip Zoričić (rođen 1982. u Splitu) diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Puli 2005. godine. U siječnju 2021. doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Splitu temom “Vlado Gotovac: ideje i život”. Autor je niza znanstvenih i stručnih tekstova i drugih prezentacija te čest izlagač na hrvatskim i međunarodnim znanstvenim skupovima, konferencijama i izložbama. Također, bio je organizatorom mnogih događaja, kao što je „Ćakulin – festival razgovora“, autorom i esejistom, primjerice u manjinskom časopisu Tragovi te pokretačem kulturnog web portala „Kulturopedija“, osnivač kulturno-znanstvene udruge „Institut Mediterran“ i MEMO muzeja u Puli. Član je Instituta Vlado Gotovac, Akademije za politički razvoj pri Vijeću Europe, Matice hrvatske i Istarskoga povijesnog društva. Od 2006. do 2018. radio je kao profesor povijesti i hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji Pula, a 2018. izabran je za ravnatelja te ustanove. U dva navrata (2016. – 2020., 2020. – 2021.) bio je nezavisni vijećnik mjesnog odbora Stari Grad Pula.  U svibnju 2021. godine izabran je, kao nezavisni kandidat, za gradonačelnika Pule.

Komentari su zatvoreni.